Etappe 10

Alphen a/d Rijn – Woerdense Verlaat

20,6 km km
5 uur

Lopend over mooie boerenlandpaden zie je molenviergang Aarlanderveen, de enige molengang in de wereld die een polder bemaalt. Het Oortjespad, een oud kerkpad, leidt je via een vlonderpad dwars door de fraaie Nieuwkoopse Plassen. Langs het kronkelende veenriviertje de Meije bereik je Woerdense Verlaat.

E10 krt 11 Watertoren met schapen

Watertoren Meije op het Meijepad

Prachtig natuurpad dat over een oud kerkpad door de Nieuwkoopse Plassen loopt. Daarom heet de wandeling ook wel “Papepad” of “Oortjespad”, want de katholieke of ‘paepse’ Nieuwkopers liepen over dit pad naar het Rooms Katholieke rivierdorpje Meije om naar de kerk te gaan. Omdat het een tolweg was moesten de kerkgangers hier wel een halve stuiver of ‘oortje’ voor over hebben. Watertoren ‘Pietje Potlood’ is een onmisbaar baken in de verre omtrek.

John2
John • Markeerder

Geniet van de rust op één van de bankjes in Lusthof de Haeck, ooit een jachtgebied, nu een natuurgebied met een plas vol waterlelies.

Help jij ons onze paden te onderhouden?

Nivon Wandelen bestaat uit zo'n 300 vrijwilligers. Met z'n allen onderhouden we meer dan 4000 kilometer wandelpaden. We zorgen ervoor dat de paden schoon zijn, maken wegwijzers goed zichtbaar en halen obstakels uit de weg. Daarnaast dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor de wandelaar, online en offline. Ondersteun jij Nivon? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te kunnen blijven doen.

Anke
Anke • Project-coördinator Wandelen bij Nivon