Erfgoed Magazine

We maken in dit nummer van Erfgoed Magazine onder andere kennis met de molenviergang in Aarlanderveen, de enige nog werkende molengang ter wereld, en met de restauratie van de Romeinse Zwammerdamschepen in Museumpark Archeon. We volgen het veenriviertje de Vlist op reis door de Krimpenerwaard. Vestingstad Woerden zet haar mooiste bezienswaardigheden in het zonnetje en het Boomkwekerijmuseum in Boskoop laat zien hoe het ambacht van kweken zich in het Groene Hart door de eeuwen heen ontwikkeld heeft.

23 Erfgoed Magazine

Het begeerde land, documentaire over het Groene Hart

In de serie gaat Omroep West-verslaggever Erik Kooyman op rondreis door het Groene Hart. Tijdens zijn trip bezoekt Kooyman agrariërs, natuurliefhebbers en ecologen. Kortom, iedereen die woont, werkt en leeft in dit groene gebied midden in de Randstad. Deze documentaire over het veenweidegebied van het Groene Hart won een award op het jaarlijkse Festival voor de Regionale Journalistiek. De afleveringen gaan onder andere over stikstof. ‘Een complex onderwerp dat zorgvuldig vanuit verschillende kanten wordt belicht. In tijden van polarisatie is dit verbindend’, valt in het juryrapport te lezen.

Het begeerde land
Het begeerde land
Het begeerde land
Het begeerde land

Nationale Landschappen - Het Groene Hart

De tv-serie van de NCRV over de nationale landschappen laat de grote variatie zien van het Nederlandse landschap. Landschappen waarin je de cultuurgeschiedenis van ons land kunt lezen. Het Groene Hart was na 1945 lang vooral een planologisch begrip. In 2004 is 180.824 ha door de rijksoverheid aangewezen als Nationaal Landschap. Hierdoor werd het erkend als een gebied met internationaal zeldzame of unieke kenmerken en landschapskwaliteiten. Het Groene Hart vormt door zijn gevarieerde en overwegend landelijke karakter een tegenpool voor het stedelijke gebied eromheen. Landbouw, natuur en recreatie zijn de voornaamste functies van het Groene Hart. Bewoners en bezoekers zoeken er rust, ruimte en groen. In het Groene Hart komen veel weidevogels als grutto, kievit en scholekster voor.

Schermafbeelding 2023-11-07 173009

(slechte kwaliteit)