Hollands Glorie Magazine – Het mooiste in Nederland

Hollands Glorie is een glossy tijdschrift over genieten in en van Nederland. Hollands Glorie geeft elke 2 maanden charmante adressen voor een inspirerende dagtocht of een gezellig weekend weg. Met reportages over schitterende natuurlandschappen, rustieke dorpjes, historische steden en een uitgebreide cultuuragenda zijn lezers altijd op de hoogte van zowel actuele als tijdloze bestemmingen.

Groene Hartpad fotograaf: Marleen Annema

Groene Hartpad: Oase van rust en eldorado voor vogelaars

Het Groene Hart tussen de steden Rotterdam, Den Haag, Leiden, Haarlem, Amsterdam en Utrecht ligt als een gemeenschappelijke weide midden in de Randstad. Het oude veenweidegebied wordt bewust groen gehouden. Voor wandelaars zijn de polders met hun uitgestrekte weilanden, omzoomd door sloten en slootjes, waar vogels als de grutto, kievit en tureluur leven, ideaal. Wandelexpert Wim Huijser beschrijft een deel van het prachtige Groene Hartpad in het uitgestrekte natuurgebied binnen de Randstad.

Erfgoed Magazine

We maken in dit nummer van Erfgoed Magazine onder andere kennis met de molenviergang in Aarlanderveen, de enige nog werkende molengang ter wereld, en met de restauratie van de Romeinse Zwammerdamschepen in Museumpark Archeon. We volgen het veenriviertje de Vlist op reis door de Krimpenerwaard. Vestingstad Woerden zet haar mooiste bezienswaardigheden in het zonnetje en het Boomkwekerijmuseum in Boskoop laat zien hoe het ambacht van kweken zich in het Groene Hart door de eeuwen heen ontwikkeld heeft.

23 Erfgoed Magazine

Het begeerde land, documentaire over het Groene Hart

In de serie gaat Omroep West-verslaggever Erik Kooyman op rondreis door het Groene Hart. Tijdens zijn trip bezoekt Kooyman agrariërs, natuurliefhebbers en ecologen. Kortom, iedereen die woont, werkt en leeft in dit groene gebied midden in de Randstad. Deze documentaire over het veenweidegebied van het Groene Hart won een award op het jaarlijkse Festival voor de Regionale Journalistiek. De afleveringen gaan onder andere over stikstof. ‘Een complex onderwerp dat zorgvuldig vanuit verschillende kanten wordt belicht. In tijden van polarisatie is dit verbindend’, valt in het juryrapport te lezen.

Het begeerde land
Het begeerde land
Het begeerde land
Het begeerde land

Nationale Landschappen - Het Groene Hart

De tv-serie van de NCRV over de nationale landschappen laat de grote variatie zien van het Nederlandse landschap. Landschappen waarin je de cultuurgeschiedenis van ons land kunt lezen. Het Groene Hart was na 1945 lang vooral een planologisch begrip. In 2004 is 180.824 ha door de rijksoverheid aangewezen als Nationaal Landschap. Hierdoor werd het erkend als een gebied met internationaal zeldzame of unieke kenmerken en landschapskwaliteiten. Het Groene Hart vormt door zijn gevarieerde en overwegend landelijke karakter een tegenpool voor het stedelijke gebied eromheen. Landbouw, natuur en recreatie zijn de voornaamste functies van het Groene Hart. Bewoners en bezoekers zoeken er rust, ruimte en groen. In het Groene Hart komen veel weidevogels als grutto, kievit en scholekster voor.

Schermafbeelding 2023-11-07 173009

(slechte kwaliteit)