Nieuwe wegen met Groene Hartpad-wandelgids

13 augustus 2023

Na een jaar hard werken komt ‘ie deze zomer uit: de nieuwe gids van het Groene Hartpad, het Nivon-wandelpad dat dwars door het hart van de Randstad gaat. De gids krijgt een ander soort opzet, waarbij het wandelboekje gecombineerd wordt met actuele informatie op de website.

“In coronatijd hebben veel mensen het wandelen herontdekt. Onze gids was erg aan een nieuwe uitgave toe, gelukkig kon Nivon investeren in nieuwe wandelgidsen”, vertelt Dirk Rompel, padcoördinator van het Groene Hartpad. Behalve wijzigingen in de route, biedt de nieuwe gids een combinatie van online en offline informatie. Dit concept is nieuw, de heruitgave is een pilot. “We focussen meer op de beginnende lange afstandswandelaar. De nieuwe gids moet gemak bieden aan deze lopers en extra’s aan de kopers van het boekje”, aldus Dirk. “Daarnaast moet het een fraaie uitgave worden.”

Veen en vaarten

Het motto van de vernieuwde gids is: wandelen door een verrassende oase van rust en ruimte midden in de Randstad. Het nieuwe pad start in Woerden, hoofdstad van het Groene Hart. Ook plaatsen als IJsselstein, Ouderkerk aan den IJssel, Delft en Alphen aan den Rijn liggen op de route. De streek is nog door weinig wandelaars ontdekt: een historisch cultuurlandschap met vaarten, plassen, veen en weidegebieden. Op jaagpaden en tiendwegen treed je in de voetsporen van boeren, graven, kooplieden en Hollandse schilders. Zelf heeft Dirk het pad meerdere malen gelopen en hij is onder de indruk hoe gevarieerd de route is. Onderweg zie je veel weidevogels, zoals grutto’s, lepelaars, ooievaars en witte reigers. De Groene Hartpad-gids besteedt daar ook aandacht aan.

Reisgids

De vernieuwde gids is een soort reisgids voor het Groene Hartpad geworden. Er staan kant-en-klare dagetappes in, met afstanden van 15 tot 20 kilometer. Zo kan het hele Groene Hartpad van 200 kilometer worden gelopen in elf dagetappes. Daarnaast is er bij elke  dagetappe een rondwandeling van ongeveer 15 kilometer met hetzelfde begin- en eindpunt. Je vindt praktische informatie over het startpunt en over bankjes, uitkijkpunten en bezienswaardigheden, en natuurlijk landschapsinformatie over het Groene Hart.
Nieuw is dat er veel informatie is om je goed voor te bereiden en er je persoonlijke tocht van te maken. Met QR-codes kom je op de website waar de meest actuele en aanvullende informatie te vinden is.

De vormgever van de gids heeft beloofd dat deze nog fraaier wordt dan de Nivon fietsgids, met veel prachtige sfeerfoto’s.

Ongeveer een jaar is er gewerkt aan het nieuwe concept en er wordt nog steeds aan gesleuteld. Dirk heeft samen met acht padmarkeerders en projectcoördinator Wandelen Anke van Ravensteijn van het Landelijk Bureau aan het project gewerkt.
In 2002 verscheen de eerste editie van het Groene Hartpad, ontwikkeld door Ingrid Bosma en Anja van Beek. Twee jaar
later verscheen de tweede druk, die inmiddels niet alleen sterk verouderd, maar ook al lang uitverkocht is. “Hoogste tijd dus voor een heruitgave en met deze pilot slaan we een nieuwe weg in”, meent Dirk.

Vanaf september 2023 is de nieuwe Groene Hartpad-gids te koop, ongeveer € 13,- voor Nivon-leden en € 19,- voor niet-leden.

Dit artikel is geschreven door Jet Kooderings en verscheen in de zomer Toorts 2023.

Gerelateerd nieuws