Van de makers van het Groene Hartpad
Welkom op het Randstadpad!
Ga mee op een afwisselende ontdekkingsreis om de Randstad: ervaar het fascinerende verhaal van de turfwinning, de trekvaart, de Hollandse waterlinies, de Amsterdamse Scheggen. Reis mee met de Amstel, Vecht, Rotte en Vliet. Neem de tijd voor een stadje, bezoek een streekmuseum, geniet van een terrasje en van een picknick. En heb oog voor de uitzonderlijke landschappen waar je doorheen loopt.
Je wandelt in 229 km en 12 etappes van Den Haag via een landelijke route naar Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en weer terug naar Den Haag. Je start in het historische centrum van Voorburg en komt langs gezellige historische stadjes en steden als Leiden, Loenen aan de Vecht, Woerden en Delft maar ook bv. kasteel De Haar.
Landelijk wandelen langs de 4 grote steden
Bij de Randstad denk je al snel aan ronkende snelwegen. 400 jaar geleden waren er ook al ronkende snelwegen, maar dat waren de trekvaarten. Een uitgekiend stelsel van openbaar vervoer over water tussen belangrijke steden met vaste vertrektijden en haltes. Het gebied dat we nu kennen als de Randstad is door die trekschuit aaneengesmeed tot een samenhangend netwerk. De jaagpaden zijn er nog en daar maken we dankbaar gebruik van op onze eigen trektocht. Wie is zich bewust dat er zoveel waterwegen zijn in de Randstad? Als je wandelt domineren deze het landschap en niet die snelwegen.
En die molens in het landschap dan, je gaat er achteloos aan voorbij, zoals bij een draaiorgel in de stad. Maar als je stilstaat bij één van die vele molens op je pad, dan gaat het landschap leven. Eerst is er veen, dan zijn er veenplassen en dan zijn er polders, en de molen doet zijn werk. Polders, molens, water, Hollandser kan het niet.
Maak als Randstedeling kennis met je buren; wat voor een Amsterdammer een wekelijks hondenuitlaat rondje door het Amsterdamse Bos is, is voor jou als buurman een openbaring. Hetzelfde geldt voor de Amsterdammer die langs de Rottemeren en de Bergse bossen loopt.
Veel wandelplezier op het Randstadpad!
De route
Je start in het historische centrum van Voorburg. In het centrum van Leidschendam heb je mooi zicht op de historische sluisjes. Vervolgens vervolg je de idyllische route langs de Vliet tot in Leiden. Je loopt naar het oude centrum van Leiderdorp en een stukje langs de Oude Rijn. Hierna ga je de polder in naar Rijnsaterwoude. Je loopt een lang, bijzonder fraai stuk langs de Amstel. En als klap op de vuurpijl de bijzonder fraaie ontvangst door Aalsmeer. Je komt bij een uitloper van het Amsterdams bos. De komende 12 km loop je door dit verrassende en fraaie landschap met veel waterpartijen en open weides met mooie doorkijkjes naar Amsterdam.
Je volgt de Amstel een tijdje. Abcoude is een leuk plaatsje. We volgen daar de mooie Gein richting Nigtevecht. Je komt langs een aantal leuke plaatsjes als Nederhorst den Berg, Vreeland, Loenen aan de Vecht en Nieuwersluis. Bij Breukelen verlaat je de Vecht even. Daarna loop je Maarssen binnen.
Je loopt naar het dorpje Haarzuilens. Al snel kom je bij het grootste kasteel van Nederland: De Haar. Langs de landelijke Oude Rijn arriveer je in het historische Woerden. Je struint over lange houtkades door een copelandschap op de grens van 2 provincies. Aan het einde stuit je op de Dubbele en later Enkele Wiericke, Je loopt over de geweldige Steinse Tiendweg Gouda binnen. Al snel ben je in het historische Haastrecht. Je poldert door tot Gouderak, met weids zicht over het fraaie veenweidelandschap. Langs de Hollandsche IJssel loop je richting Nieuwerkerk aan den IJssel. Bij Zevenhuizen bereik je de Rottemeren. De komende 12 km loop je langs de Rotte, de Rottemeren en Bergse bossen en plassen. Een bijzonder landschap in de achtertuin van Rotterdam.
We starten met een leuke stadswandeling richting Overschie. Je loopt langs de rand van Schiedam naar Midden-Delfland, een uitgestrekt veenweidegebied. Over de Tanthofkade loop je naar Delft. We lopen het oude centrum van Delft binnen. Bij de watertoren gaat de Delftse Schie over in de (Delftse) Vliet. Bij de voormalige buitenplaats Drievliet komen we op Haags grondgebied. Een klein stukje naar het oude centrum van Voorburg, het eindpunt van onze trektocht!
Download de brochure van het Randstadpad voor een uitgebreide introductie op het pad.
Op pad
De Etappebeschrijvingen en GPX zijn beschikbaar voor kopers van de wandelgids van het Groene Hartpad. Met behulp van die gids krijg je toegang tot een uitgebreide digitale wandelgids van het Randstadpad. Aanvragen doe je met het contactformulier.
Disclaimer
Het Randstadpad is een pad in ontwikkeling. Het is geen officieel streekpad en is niet zelfstandig gemarkeerd; het volgt markeringen van bestaande LAW’s en knooppunten in de Randstad. De etappebeschrijvingen en GPX zijn op dit moment alleen beschikbaar voor de kopers van de wandelgids van het Groene Hartpad.
We horen graag van je! Heb je vragen over het Randstadpad, neem contact op via het contactformulier.